1988 yılında keşfedilen diopsit taşı, piroksin mineral grubuna ait olan bir taştır. Dünyanın birçok yerinde magmatik ve metamorfik kayaçlarda diopsit bulunur. İçerisinde kalsiyum, magnezyum ve krom mineralleri vardır. Magmatik kayaçlarda olduğundan dolayı ülkemizde bulunmamaktadır. Madagaskar, Almanya, Sri Lanka, Brezilya, Rusya, Finlandiya, Güney Afrika, Amerika ülkeleri diopsit taşının dünya üzerindeki önem kaynaklarıdır.
İlk olarak Rusya’nın Sibirya şehrindeki bulunan diopsit, etiketlenmesi ile birlikte dünya üzerinde farklı tortullarda da bulunmaya başlamıştır. Satın alınabilirliği, zümrüt ve tsavorit granat gibi daha pahalı taşlara çarpıcı benzerliği nedeniyle mücevherler için popülaritesini artırmaktadır. Diopsit isminin kökeni Yunanca “iki” ve “vizyon” anlamına gelen “di” ve “opsis” kelimelerinden gelir.
Diopsit Taşı Kimyasal Formül
Kimyasal Sınıflandırma: Silikat
Parlaklık: Camsı
Sertlik: 5,5-6,5 mohs
Kimyasal Bileşim: MgCaSi 2 O 6
Kristal Sistem: Monoklinik
Şeffaflık: Opak, yarı saydam, şeffaf
Diopsit Taşı Faydaları
Diopsit taşının hem ruh hem de beden sağlığına pek çok faydası olduğu düşünülmektedir. Denge ve sağlık taşı olarak bilindiği için son yılların en popüler doğal taşlarından biri haline gelmiştir. Diopsitin ruh ve beden sağlığına kattığı düşünülen faydaları şunlardır:
- Böbrek ve kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülür.
- Spazm ve kas ağrılarına karşı etkin bir koruma sağlar.
- Stresle başa çıkmak için kullanılabilir.
- Ameliyat sürecinden sonra iyileştirmeyi hızlandırdığına inanılır.
- Hormon dengesini koruyarak olası komplikasyonların önüne geçebilir.
- Ateşi düşürmeye yardımcı olur.
- Sevgi, bağlılık ve güven duygularını destekler.
- İç huzurunuzu bulmanıza yardımcı olur.
- Doğa ile olan bağlantınızı kuvvetlendirerek kendi içinizde keşfe çıkmanızı sağlar.
- Bakış açınızı geliştirerek, yeni fikirlere karşı olumlu olmanızı sağlar.
Diopsidin Bakımı
Diopsit birçok değerli mücevherata alternatif olmasına rağmen, onlar kadar dayanıklı değildir. Kırılgan bir mukavemete sahip olduğu için bakımı ve temizliği dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bu taştan yapılmış bir takıya sahipseniz, darbe almasına neden olabilecek spor veya diğer faaliyetlere başlamadan önce çıkartmanız önerilir. Potansiyel olarak sert kimyasallar olumsuz etkilere neden olabileceğinden, ev temizleyicileri (özellikle çamaşır suyu) kullanılmamalıdır. Buna ek olarak ultrasonik ve buharlı temizleyiciler de temizlik aşamasında kullanılmamalıdır. Diopsidi temizlemenin en iyi yöntemi yumuşak bir sabun ve ılık su kullanmaktır. Tozu, parmak izlerini ve diğer kiri temizlemek için yumuşak bir bez kullanabilirsiniz. Bakım sırasında değerli taşları ve mücevherleri diğer değerli taşlardan ve yüzeyi çizebilecek malzemelerden uzak tutmanız önerilir.
Diopsit Çeşitleri
Bazı diopsit kristalleri, yeşil renge sahip olmasını sağlayacak krom içerir. Bunlar güzel şekilli taşlar, boncuklar ve kabaşonlar halinde kesilebilir. Bu taşların görünümü, iki karat altında olduklarında oldukça iyidir; çünkü malzeme genellikle koyu veya çok doymuştur. Bu yeşil renk, krom diopsidin, zümrüde iyi bir alternatif olmasını sağlamıştır; ancak çok dayanıklı bir taş olmadığı için hala mücevher piyasasında kendine iyi bir yer edinememiştir.
Bazı diopsit kristalleri, mineralin kristal yapısı boyunca paralel bir hizada meydana gelen mikroskobik iğne şeklindeki kapanımlarla doldurulur. Bu paralel kapanımlar ağı “ipek” olarak adlandırılır. Bu diopsit, kabaşonda kesildiğinde, ipeğin paralel iğneleri, ışığın bir ipek iplik makarasından yansıdığı gibi ışığı yansıtabilir. Yıldız diopsit, bariz yıldız işaretine sahip en ucuz mücevherlerden biridir.
Dolomit veya kalkerin kontak metamorfizması sırasında oluşan bazı diopsitlerin mermere benzer granüler bir dokusu vardır. Bu malzeme “viyolan” olarak bilinir. Genellikle beyaz, gri, açık mavi, leylak veya mor renkte bulunur. Viyolan doğada ender bulunan bir malzemedir ve ticarette çok düşük bir hacme sahiptir.