Doğal Taşların Teşhisi ve Kimliklendirilmesi Nasıl ve Nerde yapılır?

Doğal Taşların Teşhisi ve Kimliklendirilmesi Nasıl ve Nerde yapılır?

Doğal taşların teşhisi ve kimliklendirilmesi nasıl ve nerde yapılır?

 

Tıpkı insanların olduğu gibi doğal taşlarında kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler uzman jeologlar ve gemologlar tarafından yapılmış olan bazı teknik analizlerle belirlenebilmektedir. Değerli ve yarı değerli taş bilimi olan gemoloji alanında uzmanlaşan kişilere gemolog denmektedir. Gemologların temel görevi süs taşlarını tanımlamak ve imitasyonlarını gerçeklerinden ayırt etmektir.

 

Bazı insanlar sahip oldukları taşın ne olduğunu, özelliklerini ve insan sağlığına olan faydalarını bilmeyebilir. Bunun teşhisini yapacak en bilgili insanlar jeologlar ve gemologlardır. Antik yaşamlardan beri doğal taşlar insan hayatının içerisinde yer almaktadır. İnsanlığın ilk yıllarında daha çok inşaat sektöründe kullanılan bu taşlar, günümüzde daha değerli olduklarından daha çok süs taşı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde kadar gelen tekniklerin dışında, teknolojinin gelişmesi ile birlikte hem uzmanların kendini daha fazla geliştirmesi, hem de bu konu özelinde kurulan laboratuvarlar ile doğal taşların kimliklendirmesi kolaylaşmıştır. Doğal taş ya da süs taşı, kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenerek özel sıvı ve cihazlarla kısa sürede tanımlanabilmektedir.

 

Araziye çıkarak doğal taş arayan gemolog ve jeologlar değerli ve yarı değerli taşları cep cihazları ile kolay bir şekilde tanımlayabilmektedir; ancak daha detaylı ve genel bir ID için özel ya da devlete bağlı olan laboratuvarlardaki araç gereçler kullanılmalıdır. Bu araç gereçler ve ne işe yaradıkları aşağıdaki bilgilerde mevcuttur:

  • Mikroskop: Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük nesneleri görüntülemek ve incelemek için kullanılan bir laboratuvar aracıdır.
  • Refraktometre: Refraktometre, gazlar, sıvılar ve yarı saydam katılar gibi sulu çözeltilerin konsantrasyonlarını ölçmek için kullanılan basit bir araçtır. Kullanılacağı alana bağlı olarak farklı refraktometre türleri mevcuttur. Refraktometreler el tipi, kompakt, masaüstü, Abbe ve Brix olabileceği gibi tuz, şeker veya pil asidi gibi malzemeleri ölçmek için farklı tiplerde de olabilir.
  • Polariskop: Gemologların en çok kullandığı aletlerden biri olan polariskop, eldeki taşın izotropik mi yoksa anizotropik mi olduğunu hızlı bir şekilde anlamak veya en iyi ihtimalle değerli taşların optik karakterini saptamak için kullanır.
  • Spektroskop: Bu alet, herhangi bir kaynaktan gelen ışık veya radyasyon spektrumunu üretmek ve gözlemlemek için esas olarak radyasyonun geçtiği bir yarıktan, bir kolimatör mercekten ve bir Amici prizmasından oluşan optik bir cihazdır.
  • Renk Filtreleri: Renk filtresi, bazı renklerin diğerlerine göre seçici olarak emilmesiyle bir ışık huzmesini değiştiren şeffaf bir malzeme tabakasıdır. Nötr bir filtre, tüm dalga boylarını eşit olarak emer ve yalnızca bir ışık huzmesinin yoğunluğunu değiştirmeden azaltmaya yardımcı olur.
  • Özel asitler: Taşların tanımlamalarını yapmak için kullanılan özel asitler kullanılabilir. Bu asitler, insan vücuduna doğrudan temas edilmemesi gereken kimyasal ve radyoaktif elementler içerebileceği için özel şartlar altında gerekli koruyucularla kullanılmalıdır. Bundan dolayı yalnızca konu hakkında yetkili kişilerin kullanması gereken laboratuvar malzemelerinden  biridir.

Hızlı ve Güvenilir bir şekilde Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.



 
Etiketler: Doğal Taşların Teşhisi ve Kimliklendirilmesi Nasıl ve Nerde yapılır?
Ağustos 21, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR