Elmas, dünya üzerinde bilinen en sert maddelerden biridir. Yunanca “adamas” kelimesinden türetilen elmas ismi “kırılmaz” veya “yok edilemez” gibi anlamlar taşır. Yer biliminde elmasın tanımı: “İzometrik sistemde doğal olarak kristalize olan saf veya neredeyse saf, aşırı sert bir karbon şeklidir”. Bu karbon oluşumları, Dünya’nın mantosunun derinliklerinde, bir göktaşı çarpması sonucunda veya uzayda oluşmuştur; daha sonra asteroitler tarafından Dünya’ya geçtiği düşünülmektedir. Günümüzde bulunan elmasların birçoğu dünyada oluşan elmaslardır. Bunun başlıca nedeni artık asteroit ve göktaşı çarpması gibi olayların sık yaşanmamasıdır. Elmas nerede oluşursa oluşsun, çok spesifik koşullar altında oluşur. Dünyanın mantosundaki karbon içeren mineraller aşırı yüksek sıcaklık ve basınca maruz kalırlar ve uzun süreler boyunca kristalleşirler. Bu süreç bir milyar yıl veya daha fazla sürebilir.
Saf elmas parlak ve renksiz şekilde oluşur. Yapısal bozukluklar yaşayan elmaslar da farklı renk parlamaları görülebilir. Örneğin azot elmasta sarı ve gri, bor elmasta ise gri ve mavi renkler görülebilir. Şekilde oluşan kalıcı bozulmalar bu renk oluşumlarının ana nedenidir. Doğada yaygın olarak bulunan elmasların başında saf karbon elmas gelir. En nadir bulunan elmas türü ise kırmızı elmastır.
Elmas Kimyasal Formül
- Yoğunluk: 3,5-3.53 g/cm³
- Kimyasal formülü: C
- Kristal biçimi: Sekizyüzlü
- Kristal yapı: İzometrik (Kübik)
- Kırılma indisi: 2,4175–2,4178
- Mohs sertlik ölçeği: 10
- Molekül kütlesi: 12.01 u
Elmas Taşların Özellikleri
Elmaslar uzun zamandır tüm değerli taşların en popüleri olmuştur. İlk olarak Hindistan’da çıkarılan bu taş, dini ayinlerin de bir sembolü haline gelmiştir. 1860’lı yıllarda Güney Afrika’da elmas madeninin açılmasıyla elmas madenciliğinin modern çağı başlamıştır. Yirminci yüzyılda, gemologlar elmas taşlar için önemli özelliklere dayalı olan bir yöntem geliştirmişlerdir. Bu yöntem sayesinde elmas taşların değeri ölçülebilir hale gelmiştir. “4C” olarak bilinen bu yöntem; karat, berraklık, renk ve kesim olarak sınıflanmaktadır. Karat, pırlantanın gerçek ağırlığının ölçüsüdür. Berraklık, pırlantadaki kusurların veya kusurların sayısı ile ölçülür ve “kusursuz” en ideal olanıdır. Günümüzde nişan yüzükleri ve alyanslar genellikle günlük olarak takıldığı için pırlantanın dayanıklılığı ve cilasını koruma yeteneği göz önünde bulundurularak birinci tercih olur. Bugün elmaslar, Avrupa ve Antarktika dışında her kıtada, yaklaşık 25 ülkede çıkarılmaktadır. Birincil elmas yataklarının ortak özelliği, elmasları Dünya yüzeyine getiren kimberlit ve lamproit borularına ev sahipliği yapan eski araziler olmasıdır.
Elmasın Faydaları
Tıpkı diğer doğal taşlar gibi elmasın da bazı ruhsal ve fiziksel faydaları bulunmaktadır. Her ne kadar bilimsel kanıtlar bulunmasa da elmasın faydaları şunlardır:
- Bir elmasın parlaklığı, etrafınızdaki doğanın canlılığını ve cazibesini temsil eder. Net bir bakış açısı kazanmanıza ve kafanız karışmadan kendinizi görmenize yardımcı olur.
- Pırlanta takmak, diğer şeylerin yanı sıra lüksü, zevki, rahatlığı, romantizmi, sanatı, güzelliği ve mutluluğu kendine çeker. Taş, Venüs gezegenini uyumlu hale getirirken zevki, zenginliği ve sevgiyi bir mıknatıs gibi kendine çeker.
- Cinsel gücü arttırır ve evlilik hayatına renk katar.
- İyilik yapma arzunuzu güçlendirir. Manevi bilgiyi aramanızı ve manevi mutluluğu deneyimlemenizi teşvik eder.
- Boğaz, gözler, sindirim sistemi, cinsel organlar, böbrekler ve mesane ile ilgili rahatsızlıklara yardımcı olabilir.
Elmas Bakımı ve Temizliği
Elmas, ışığın içinden geçtiği yol nedeniyle parlar. Ancak yağ, ter ve kir ışığın geçişini engelleyebilir. Bu nedenle pırlantalarınızı düzenli olarak temizlemezseniz, bir süre sonra parlaklığını kaybedecektir. Elmasların temizlenmesi kolaydır. Tek ihtiyacınız olan ılık su, yumuşak bir diş fırçası ve yumuşak bir sabundur. Elmasları temizlemek için diş macunu ya da kimyasal temizleyiciler kullanılması önerilmez. Elmaslarınızı birkaç dakika sabunlu suda bekletin ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile nazikçe temizleyin. Pırlantanın yüzü ile birlikte, kirin kolayca biriktiği arka tarafı da temizleyin. Daha sonra yumuşak, tüy bırakmayan bir bezle kurulayabilirsiniz. Elmas takılarınızı lavaboda veya gideri olan bir zeminde temizliyorsanız, başlamadan önce gideri kapattığınızdan emin olun. İdeal olarak, elmaslar iki haftada bir temizlenmelidir. Elmaslarınızı temizlemek için herhangi bir kimyasal kullanmayın.
Elmasların sadece kaybolmaya veya çalınmaya karşı değil, aynı zamanda hasara karşı da korunması gerekir. Elmas başka bir pırlantaya sürtündüğünde değerli taşlar birbirini çizebilir. Aynı şekilde pırlantalarınız da temas ettikleri diğer mücevherleri çizebilir ve zarar verebilir. Bir elmas bir kez hasar gördüğünde, orijinal ışıltısını geri kazanmanın bir yolu yoktur. Bu nedenle her bir takıyı ayrı ayrı saklamanız gerekir.
Hızlı ve Güvenilir bir şekilde Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.