Granat ya da lal taşı olarak da bilinen garnet, çeşitli renklerde şeffaf, opak ya da yarı şeffaf bulunan taşlardır. Garnet, halk arasında “Hayal kuran” ya da “Merhamet taşı” olarak farklı isimlerle de adlandırılmıştır.
Garnetler opaktır, tek tek kristaller, çakıl taşları veya iç içe geçmiş kristal kümeleri olarak bulunabilen yarı saydam minerallere karşı şeffaftır. Garnet en yaygın olarak kırmızımsı tonlarda bulunur, ancak turuncu, sarı, yeşil, mor, kahverengi, mavi, siyah, pembe ve renksiz olabilir. Mavi garnetlerr çok nadirdir. Bazen garnet kristalleri, değişen açık ve koyu renk katmanlarına sahip olabilirler.
Avustralya, dünya granatlarının neredeyse yarısını üretmektedir. Avustralya’yı ABD, Çin ve Hindistan takip etmektedir. 1970’lerin sonlarında Batı Avustralya’daki Port Gregory’de büyük bir granat kumu yatağı keşfedilmiştir. Daha sonra, en büyük garnet madeni 1983’te yine yatağın bulunduğu yerde açıldı. Avustralya’daki en büyük endüstriyel garnet kaynağı ve tartışmasız dünyanın en büyük garnet üreticisi konumunda bu bölge bulunmaktadır. Bu tortudaki granatlar, yakınlardaki çok eski (Arkeen) granat bakımından zengin metamorfik kayaçlardan gelen dereler ve nehirler yoluyla bölgeye taşınmıştır.
Garnet Taşı Türleri
Garnet, mineralojide tek bir minerali değil bir mineral grubunu temsil eder. En bilinen alt türleri şunlardır:
- Demantoit
- Grossular
- Spessartin
- Almandin
- Pirop
- Topazolit
- Rodolit
- Tsavorit
- Hessonit
- Hidrogrossular
- Melanit
- Katoit
- Şorlomit
Garnet-Lal Kimyasal Formül
Kimyasal Formül: (Fe,Mg,Ca,Mn) 3 (Al,Fe)2Si 3 O 12imy
Yoğunluk: 3,5-4,3 g/ cm3
Sertlik: 6-7,5 mohs
Kristal Alışkanlığı: eşkenar dörtgen veya kübik
Parlaklık: Camsı ile reçineli
Garnet Nasıl Kullanılır?
Garnet, Tunç Çağı’ndan beri mücevher ve süs eşyaları için değerli taşlar ve aşındırıcılar olarak kullanılmaktadır. Çok sert ve hava koşullarına dayanıklı olduğu için, kaymaya dayanıklı yol agregası, kaymaya dayanıklı boyalar ve zorlu ortamlarda kullanılan betonda dolgu olarak kullanılabilir.
Endüstriyel sanayide püskürtmeli temizleme, parlatma, filtreleme ve su jeti ile kesme için kullanılır. Su jeti kesicisi, içinde granat ve diğer aşındırıcı tanecikler bulunan yüksek basınçlı bir su jeti üretir. Jet bir metal, seramik veya taş parçasına hedeflendiğinde, çok az toz üreterek malzemeyi keser. Garnet, aşındırıcılarda silikanın yerini almaya başlamıştır; çünkü silika işçi sağlığı için tehlike arz etmektedir. Silika, silikoz adı verilen bir hastalıkla ilişkilendirildiği için günümüz sanayisinde yerini kaybetmeye başlamıştır.
Garnet Taşının Faydaları
Garnet grubundaki taşlar (özellikle Lal) birçok fayda sağlayıcı etkisi ile ön palana çıkmaktadır. Her ne kadar bilimsel olarak kanıt olmasa bile Garnet-Lal taşının faydaları şunlardır:
- Unutkanlığı gidermek için kullanılır.
- Kişinin anlayışını yükseltirken daha uyanık olmasını sağlar.
- Bu taşı taşıyan kimse, bedensel zayıflığa ve acımasızlıklara karşı kendini korur.
- Akciğer ve kalp hastalıklarına karşı kişiyi koruduğu bilinir.
- Hormonlardaki dengeyi sağlamaya yardımcı olur.
- Yastık başlarına ya da yastık altlarına yerleştirildiğinde karabasan ve korkulu kâbuslara karşı kişinin huzursuz olmasına karşın koruyucu bir etkiye sahip olduğu düşünülür.
Hızlı ve Güvenilir bir şekilde Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.