Oniks Taşı Hakkında

Oniks Taşı Hakkında

Ayrılık ve şans taşı olarak bilinen oniks, yarı değerli bir taş ürünüdür. Genellikle siyah ve gri renklerde bulunan oniks, açık renk bantlarına da sahiptir. Opak görünüme sahip olan bu taş, bir cam kadar parlaktır. Oniks taşı genellikle İtalya, Meksika, Mısır, Madagaskar, Hindistan ve Çin’den çıkarılır. İçerisinde çok sayıda mineral vardır. Hem kolay işlenebilir olması hem de estetik açıdan asil bir görüntüsü olması eski çağlardan beri bir süs taşı olarak kullanılmasına yol açmıştır. Günümüzde genellikle yüzük ve tespih yapımlarında kullanılır. Viktorya Dönemi’nde özellikle cenaze ve çeşitli yas günlerinde oniks taşı takılması bir adet olmuştur. Bu yüzden bazı çevrelerce bu taşın kötü şans getirdiğine inanılır, ancak tüm bunlar bir hurafeden ibarettir. Batıl inanç bir yana, bitmiş onikslerin normal şekilde giyilmesi ve kullanılması sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmaz.

 

Oniks Kimyasal Formül

Kimyasal Formül: SİO2

Kristal Sistem: Üçgen

Formül Kütlesi: 60 gr/mol

Sertlik: 6,5-7 mohs

Özgül Ağırlık: 2,55-2,70

Kırılma İndisi: 1,530- 1543

 

Oniks Taşının Faydaları

Oniks taşı birçok ruhsal ve fiziksel faydaya sahip olduğu düşünülen bir taştır. Her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa bile genel olarak oniks taşının faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Ansiyeteye ve kaygı bozukluklarına iyi gelir.
  • Sakinleştirici olan bu taş, kişisel güveni tazeler.
  • Stresi azaltır.
  • Kadın erkek ilişkilerinde denge sağlayıcı bir unsur görevi görür.
  • Geleceğe pozitif bakmanıza yardımcı olur.
  • Duygu yoğunluğunuzu azaltarak yanlış kararlar vermenizin önüne geçer.
 

Oniks Çeşitleri

  • Arap Oniksi: Temel rengi siyah ve üst katmanı beyaz olan taşlar “gerçek” veya “Arap oniksi” olarak bilinir.
  • Sardoniks: Beyaz, kırmızımsı, kahverengimsi veya sarı katmanlara sahip oniks, geleneksel Ağustos doğum taşı olan sardonyx olarak da bilinir. Kızılcık veya carnelian oniks kırmızı bir taban rengine ve beyaz bir üst katmana sahiptir. Yakın Doğu ve Avrupa’dan gelen eski uygarlıklar, birçok harika sardoniks oymacılığının gelişmesine yol açmıştır.
  • Nicolo Oniks: Siyah bir temel rengin üzerinde neredeyse mavi görünebilen çok ince bir beyaz katmana sahip onikse Nicolo Oniks denir.
  • Siyah Oniks: Oniksler genellikle çok ince renk katmanlarından oluşur. Çok nadiren doğada bir taşı düz renk olarak kesecek kadar kalın katmanlarla oluşabilmelerine rağmen, günümüzde satılan çoğu katı siyah oniks aslında boyalı siyah kalsedonlardan ibarettir.
 

Sentetik Oniks Nasıl Belli Olur?

Laboratuvar ortamlarında kuvars sentezleyebilir ve bu malzeme mücevherlere konabilir. Bununla birlikte, oniks arayan tüketicilerin, oniks gibi görünen ancak farklı kimyaya ya da kristal yapılara sahip olan sentetik onikslerle karşılaşma olasılığı daha yüksektir.

Örneğin, siyah opak devitrifiye cam gibi sentetik malzemeler ve siyah opak kübik zirkon gibi malzemeler oniks ikameleri olarak kullanılmıştır. Ojit ve opak siyah spinel gibi doğal değerli taşlar da oniks tanımlanmış ve piyasaya sunulmuştur. Spinel, oniksten daha dayanıklı ve genellikle daha pahalı bir mücevher taşıdır. Bununla birlikte oniks, siyah bir değerli taş olarak spinelden daha fazla tanınırlığına sahiptir.

Antik çağlarda bile oniksler bazı ustaca taklitlere ilham kaynağı olmuştur. Örneğin, Romalı bilgin Yaşlı Plinius, bazılarının “bir türden gerçek taşları başka bir türden sahte taşlara dönüştürmeyi nasıl keşfettiğini” anlatmıştır. Örneğin, sentetik sardoniksler siyah, beyaz ve vermilyon taş katmanlarından o kadar dikkatli bir şekilde birleştirilmiştir ki gerçeğinden ayırt edilememiştir.

 

Oniks Bakımı Nasıl Yapılır?

Oniksleri temizlemenin en etkili yolu taşınızı yumuşak bir fırça, yumuşak bir deterjan ve ılık su ile temizlemektir. Ultrasonik veya diğer mekanik temizleme sistemlerini kullanmanız önerilmez.

Hızlı ve Güvenilir bir şekilde  Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.


 
Etiketler: Oniks Taşı Hakkında
Ağustos 19, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR