Demir taşı olarak da bilinen pirit, Yunanca da karşılığı “ateş” olan “pyr” isminden adını almıştır. Bu taşa ateş kelimesinin karşılığının verilmesi, piriti taşa ya da başka bir metale sürülmesi durumunda kıvılcım çıkarmasından dolayıdır. Hem erkekler hem de kadınlar için koruyucu olan bu taş, eril enerjiyi arttırma özelliğine de sahiptir. Hem rengi hem de parlaklığı, aptal altını olarak da bilinmesine yol açmıştır.
Pirit, birçok nedenden dolayı popüler bir kristal haline gelmiştir. Negatif enerjiye karşı kalkan görevi gören güçlü bir koruyucu taştır. Piritin solar pleksus çakrasıyla bağlantısı vardır (çakralar vücuttaki güçlü enerji merkezleridir). Gücü, enerjiyi, iradeyi ve güveni artırmak için kullanılır. Aynı zamanda zenginliği, mutluluğu ve başarıyı destekleyen harika bir bolluk taşıdır. Parlaklığı, yang ateş enerjisine sahip olan güneşten beslenir. Pirit günümüzde daha çok Kanada, Meksika, Namibya, Peru, Rusya ve İspanya’da yaygın olarak bulunsa da, her türlü ortamda oluştuğu için dünyanın her yerinde bulunabilir.
Pirit Kimyasal Formül
Kimyasal Formül: FeS2
Kategori: Sülfür Minerali
Kristal Sistem: Kübik
Moleküler Kütle: 119,98 gr/mol
Sertlik: 6-6,5 mohs
Yoğunluk: 4,8-5 gr.
Özgül Ağırlık: 4,95-5,10
Pirit Taşının Faydaları
Pirit taşı ruhsal ve fiziksel olarak birçok faydası bulunan bir doğal taştır. Her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa bile pirit taşının faydaları şunlardır:
- Güç ve dayanıklılık sağlar.
- Vücudun viral enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olduğu düşünülür.
- Astım ve nefesle ilgili olan diğer hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlar.
- Akciğer sağlığını iyileştirir.
- Kişinin kendini güvende hissetmesini sağlar.
- Negatif enerjinin olumsuz etkilerine karşı sahibini korur.
- Yaratıcı düşüncelerinizi korur.
- Cinsel gücünüzü arttırır.
Pirit Taşı Kullanımı
Pirit, 16. ve 17. yüzyıllarda erken ateşli silahlarda bir ateşleme kaynağı olarak kullanılmıştır. Pirit, Güney Avustralya halkı olan Kaurnalılar tarafından çakmaktaşı ve lifli ağaç kabuğundan yapılmış bir tür kav ile birlikte geleneksel bir ateş yakma yöntemi olarak da kullanılmıştır. Klasik çağlarda pirit, bakır üretimi için kullanılmıştır.
Pirit, takı ve aksesuarlarda çok daha bol ve ucuz bir altın veya markasit ikamesi olarak kullanılmıştır. Sıcak bir altın ışıltısına sahip olması taşı erkek takılarında favori yapar. Bu, aşırı parlak olmayan metalik bir ton sağlarken, jet gibi siyah taşlarla veya lav kayası ile mükemmel bir şekilde eşleşir. Bu, piritin mütevazı parlaklığını sadece erkeklerin takdir ettiği anlamına gelmez, çünkü kadın takıları da zarif altın rengini sever.
Pirit Taşının Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Pirit gibi değerli taşları temiz tutması oldukça kolaydır. Sadece ılık sabunlu su kullanarak taşınızın temizliğini yapabilirsiniz. Taşa eski parlaklığını vermek için kuru bir bez kullanabilirsiniz. Taşın yüzeyinde çiziklere neden olabilecek şeylerden kaçınmanız gerekir. Pirit takıları suyla temizliyorsanız, oksidasyonu önlemek için tüm metal kısımları iyice kuruladığınızdan emin olun. Pirit yüzeyini bozmamak veya daha az sert malzemeler üzerinde çiziklere neden olmamak için pirit taşlarını ve mücevherleri diğer malzemelerden ayrı bir yerde saklayın.
Hızlı ve Güvenilir bir şekilde Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.