Silika minerali açısından zengin olan bu taş, genellikle volkanik bölgelerde oluşur. Diğer volkanik kayaçların aksine basınç altında değil hızlı soğuma ile oluşur. Bu taş resmi olarak ilk kez 1860 yılında geologist ve gezgin Ferdinand von Richthofen tarafından keşfedilerek işlenmiştir. Genellikle pembe veya gri renklidir ve tanecikleri el merceği olmadan gözlemlenmesi zor olacak kadar küçüktür.
Özellikle son yüzyılda magmatik püskürmeler nadir görüldüğü için bu taşın oluşumu da azalmıştır. Papua Yeni Gine’deki St. Andrew Boğazı Volkanı, Alaska’daki Novarupta Volkanı ve Şili’deki Chaiten Volkanı, bu yüzyıl içinde riyolit taşının volkanik patlamalar sonucunda oluştuğu bölgelerdir. Doğal riyolit yeşil, krem ve yer yer kahverengi tonlarını desen ve yüzeyinde gösterir. Benzer görünümü nedeniyle, riyolit jasper ile karıştırılmış bunun sonucunda bazı insanlar onu yanlış bir şekilde “yağmur ormanı jasper” olarak etiketlemiştir.
Çoğu riyolit pembe veya gri renklidir, ancak bazı örnekler pembe ve gri tonların karışımına bağlı olarak lavantaya doğru da gidebilir. Ham riyolitte gölgeler yumuşak pastel tonlarındadır. Bununla birlikte, cilalandıktan sonra daha güçlü bir görünüm kazanabilir.
Riyolit Taşı Faydaları
Riyolit taşının fiziksel ve metafiziksel pek çok yararı olduğu düşünülür. Her ne kadar bilimsel olarak bir dayanağı olmasa bile bu taşın faydaları şunlardır:
- Denge taşı olarak bilinen riyolit, öz saygı ile öz değeri artırması ve sorunlara çözüm getirmeye yardımcı olması için sıklıkla tavsiye edilir.
- Değişimi, çeşitliliği ve ilerlemeyi kolaylaştırdığı, zorluklarla sakin bir şekilde başa çıkmaya yardımcı olduğu düşünülür.
- Ruhu, bedeni ve zihni güçlendirirken kişinin hedeflerini gerçekleştirmesine ve hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olduğuna inanılır.
Riyolit Taşı Kullanım Alanları
Riyolit, inşaat veya imalatta nadir de olsa kullanılan bir kaya türüdür. Dış yüzeyi genellikle pürüzlü ve kırıktır. Yerel lokasyonlarda daha iyi malzemeler bulunmadığında, kırma taş üretmek için bazen riyolit kullanılır. İnsanlar bu taş keşfedildiğinden beri taş aletler, özellikle kazıyıcılar, bıçaklar ve mermi noktaları üretmek için riyolit kullanmışlardır; ancak yapılan çalışmalar bu taşın muhtemelen tercih ettikleri bir malzeme değil, zorunluluktan kullanılan bir malzeme olduğunu ortaya koymuştur.
Riyolitin nötr ve toprak tonları diğer toprak tonlarıyla eşleşmesine ve iyi uyum sağlamasına yol açar. Bir püskülün kestane tonlarını destekleyen kırmızı dokunuşlu riyolit boncuklar; ametist boncuklara veya sedefli krem druk boncuklara eşlik eden yeşil renkli riyolit boncuklar buna örnek olarak gösterilebilir.
Taşın seri üretim için yeterli olmaması, bu taşın takı sektöründe çok sık kullanılmasına yol açmaz. Yapılan riyolit takılar genellikle opak olduklarından cilalı bir görünüme sahiptirler. Kabaşon riyolitler popüler bir kullanımdır; ancak özellikle daha organik bir görünüm tercih eden tasarımcılar arasında eskitme taşlar da favoridir.
Ham riyolit mücevherlerde kullanılmaz. Taş, cilalandıktan sonra çok daha çarpıcı bir görünüm kazandığı için bu daha çok tercih edilen bir seçenektir. Benzer şekilde, taş opak olduğu için yontma da yaygın bir yaklaşım değildir.
Hızlı ve Güvenilir bir şekilde Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.