Gökyakut ismi ile de bilinen safir, dünyanın en değerli doğal taşlarından biridir. Göz alıcı maviliği ile kendine has bir renge sahip olan bu taş, literatüre “safir mavisi” rengini de kazandırmıştır. Safirler, milyonlarca yıl boyunca dünya yüzeyinin altında oluşur. Bunlar, yüksek sıcaklıklar ve basınç içeren çeşitli işlemlerin sonucudur. Bunlar, safirlerin oluştuğu metamorfik süreçler için ideal koşullardır. Yerin derinliklerinde bulunan sıvı magma soğuduğunda minerallerin kristalleşmesini sağlar. Safir olarak da bilinen korundumun en ince ve en saf halleri, milyonlarca yıl süren bu süreçte yeniden kristalleşen minerallerdir.
Safir, elmas gibi bir mineraldir; ancak her ikisi de farklı mineral türleridir. Safirler, bir alüminyum oksit olan mineral korundumun çeşididir. Safirlerin içinde bulunan çeşitli elementler farklı tonlara neden olur. Örneğin, demir maviye, titanyum sarıya ve krom mor renge neden olur. Safirler dünyanın çeşitli yerlerinde çıkarılır, ancak esas olarak Kamboçya, Kolombiya, Hindistan ve Kenya’dan dünyaya yayılır. Diğer alanlar arasında Afganistan, Avustralya, Nepal, Amerika Birleşik Devletleri ve Vietnam’da bulunmaktadır. Çeşitli bölgelerden gelen safirler kimyasal yapıları ve görünümleri bakımından birbirlerinden farklıdır.
Safirler binlerce yıl önce keşfedilmiş doğal taşlardan biridir. Safirin geçmişi, Baş Rahibin göğüs zırhında kullanılan on iki değerli taştan biri olduğu için, MÖ 957’deki Birinci Tapınak’a kadar uzanır; ancak safiri ilk keşfeden kişinin kim olduğu bilinmiyor.
Safir Kimyasal Formül
Kimyasal Formül: Alüminyum oksit, Al 2 O 3
Kristal Sistem: Üçgen
Kristal Sınıfı: Altıgen skalenohedral ( 3 m)
Sertlik: 9 mohs
Özgül Ağırlık: 3,98–4,06
Safir Taşının Kalite Değerlendirmesi
Çoğu insan, bir pırlantanın renk, berraklık, kesim ve karat ağırlığı anlamına gelen ve daha çok 4C olarak bilinen dört ana kategoriye göre değerlendirildiğini bilir. Bunlar, oldukça farklı da olsa renkli değerli taşları değerlendirmek için kullanılır.
Başlangıç olarak, renksiz pırlantalarda renk, kesim, berraklık ve karata eşit bakılırken, safirlerde kalite eşiği belirlenirken bunlar ele alınmaz. Bunun ana nedeni safir renginin her şeyden mutlak önceliği olmasıdır. Renksiz elmaslarda olduğu gibi rengin yokluğuna değil, rengin varlığına bakmak daha doğru sonuç verir. Bu, onu öne ve merkeze yerleştirir ki, sadece hangi renk olduğunu değil, hangi ikincil renklerin mevcut olduğunu, rengin ne kadar yoğun görülebileceğini ve taşın ne kadar koyu veya açık olduğunu görmek için bakmak gerekir. Resmi olarak bir safirin rengi, tonu ve doygunluğu, berraklık, karat ve kesim dâhil olmak üzere diğer tüm yönlerden önceliklidir.
Ayrıca kaliteli safirler tercih edilirken, kalite pırlantadaki gibi değerlendirilmez. Bir safir içinde kapanımlar bulunabilir ve yine de son derece değerli olarak kabul edilebilir. Her şey, kusurun nerede bulunduğuna, ne kadar görünür olduğuna ve taşın genel rengine ve görünümüne kıyasla minimal olarak görülüp görülemeyeceğine bağlıdır. Bir safirin rengi en önemli özelliği olsa da, kesim bundan daha önemlidir. Bunun nedeni safirin kesilme şeklinin rengini doğrudan etkilemesidir. Bu nedenle safirin merkezi ışığı ve rengi yansıtacak şekilde kesilmelidir. Taşın merkezi soluk olduğunda ve ışığı veya rengi yansıtmadığında pek alıcısı çıkmaz. Bu türe pencereli safir de denmiştir. Büyük pencereli safirler daha düşük fiyata satılırken, tam renkli ve ışık yansıması olan penceresiz taşlar daha yüksek bir değere satılır.
Safir Kullanım Alanları
Safir oldukça romantik bir hediye olabilir. Genellikle nişan yüzüklerinde kullanıldığı için aşkı temsil eder. Mavi safir boğaz çakrasıyla bağlantılıdır ve kendini ifade etmeyi geliştirmek için kullanılabilir. Feng shui’de koyu mavi, bilgi ve kendini yetiştirme ile bağlantılı bir renktir. Bundan dolayı safir taşları böyle evlerin dekorasyonlarında da kullanılır.
Feng shui yalnızca evinizde değil üzerinizde de taşıyabileceğiniz bir felsefedir. Mavi safirin boğaz çakrasıyla bağlantısı göz önüne alındığında, kendinizi ifade etmeye çalışmak istiyorsanız mavi safirden yapılmış bir kolye takabilirsiniz. Safir ayrıca kötülüklerden ve zararlardan korunmak için de takılabilir. Mavi safirin bilgelikle bağlantısı ve zihni sakinleştirmesi nedeniyle meditasyon yaparken kullanabilirsiniz.
Safir Nasıl Temizlenir?
Safir taşı zamanla doğal parlaklığını yitirebilir. Bunun olmaması için safir taşınızın bakımını ve temizliğini es geçmemeniz gerekir. . Biraz ılık sabunlu su (sadece bulaşık deterjanı gibi çok hafif bir deterjan kullanın) ve yumuşak, tüy bırakmayan bir mikro fiber bez kullanarak temizlik işlemini tamamlayabilirsiniz. Bezin bir kısmını sabunlu suyla nemlendirin ve biriken kir temizlenene kadar değerli taşı hafifçe ovalayın. Safir sert bir mücevherdir, bu nedenle bez kullanmak kiri tam olarak çıkarmıyorsa, kiri hafifçe gevşetmek için yumuşak bir fırça da kullanabilirsiniz.
Tüm mücevherlerde olduğu gibi, mümkünse her bir parçayı ayrı bir kutuda saklayın. Bilimsel olarak, sadece Yakut ve Elmas Safir’i çizecek kadar sert olabilir. Yine de safiri diğer tüm doğal taşlardan ayrı bir kapta saklamanız önerilir. Egzersiz ve ev işleri yapmadan önce ve sert kimyasallar olduğu temizlik malzemelerini kullanmadan önce safirden yapılma takınızı çıkarmanız önerilir.
Hızlı ve Güvenilir bir şekilde Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.