Topaz Taşı Hakkında

Topaz Taşı Hakkında

Çok çeşitli renklerde bulunan topaz, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan doğal taşlardan biridir. Genellikle florit, kasiterit ve beril ile ilişkilendirilir. Topaz daha sert olmasına ve farklı kristal şekilleri oluşturmasına rağmen bazen kuvarsla karıştırılır. Bazen sarı kuvars veya sitrin, topaz veya topaz-kuvars olarak adlandırılmış olabilir. Sarı korindon oryantal topaz, sarımsı yeşil andranit ise topazolit olarak adlandırılır.

 

Topaz Kimyasal Formül

Kimyasal Formül: Al 2 (F,OH) 2 SiO 4

Kristal Sistem: Ortorombik

Özgül Ağırlık: 3,5-3,6 g/ cm3

Sertlik: 8 mohs

Kırılma İndeksi: 1.60 – 1.63

 

Topaz Özellikleri

Topaz, genellikle renksiz bir alüminyum olan floro-silikattır, ancak beyaz, sarı, grinin açık tonları, mavi, turuncu, kahverengi, yeşil veya pembe renklerde de topaz örnekleri vardır. Diğer değerli taşların aksine, topaza rengini veren şey kristaldeki safsızlık değildir.  Topaz kristallerinde, kristal yapısındaki bir boşluk veya fazladan bir elektron tarafından üretilen iki baskın renkli merkez vardır. Bu anormallikler, sarı veya mavi renk tonları üretmek için kristale parlayan ışığın belirli kısımlarını emebilir. çok kırılgan olduğu için kesilmesi ve sabitlenmesi zordur.Dünyanın en büyük topaz örnekleri Brezilya’dan gelmiştir. 1984 yılında çıkarılan ve El Dorado Topaz 36 kg ağırlığı ile bu alanda rekora sahiptir.

Rusya’nın Ural ve Ilmensky Dağları, Afganistan, Sri Lanka, Çekya, Almanya, Norveç gibi çeşitli bölgelerde florit ve kasiterit ile birlikte bulunabilir. Diğer önemli topaz kaynakları ise Pakistan, İtalya, İsveç, Japonya, Brezilya, Meksika; Flinders Adası, Avustralya; Nijerya ve Amerika Birleşik Devletleri’dir.

 

Topaz Kullanımı

Topaz, çoğunlukla mücevherat ve süs eşyaları için değerli taş olarak kullanılmak üzere üretilir. Aynı zamanda refrakter malzemeler yapmak için bir hammadde olabilir. Rekrakter malzemeler yüksek sıcaklıklarda mukavemetlerini korurlar, bu nedenle normal fırınlarda, yakma fırınlarında ve reaktörlerde kullanılabilirler. Ayrıca cam ve metal dökümü için kalıp yapımında da kullanılırlar. Çelik üretim endüstrisi, üretilen refrakter malzemelerin çoğunu kullanır. Topaz ayrıca flor bileşiklerinin üretiminde, seramik ve cam imalatında hammadde olarak kullanılabilir.

 

Topaz Taşının Faydaları

Topaz taşı, fiziksel ve ruhsal pek çok şifa verici özellik taşıdığı düşünülen taşlardan biridir. Her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa bile topaz taşının faydaları şunlardır:

  • Yatıştırıcı, iyileştirici ve motive verici bir taş olduğu düşünülür.
  • Kişiye affetmeyi ve doğruluğu teşvik etme enerjisi verdiği düşünülür.
  • Topaz giyen bir kişinin duygularını dengelemeye ve sinirlerini yatıştırmaya yardımcı olduğu bilinir.
  • Mavi Topaz’ın özellikle zihin, beden ve ruhu birleştirdiği düşünülür.
 

Topaz Çeşitleri

  • Gök Mavisi Topaz

 

Gök mavisi topaz, mavi topazın en hafif çeşididir. Bu çeşit, akuamarin taşına benzer bir görünüşe sahiptir. Açık tonlardan bir renge sahip olduğu için bu adı almıştır.

 

  • İsviçre Mavisi Topaz

 

Gök mavisi topaza göre bir tık daha koyu bir renge sahiptir. Adını İsviçre Alpler’inin üzerindeki bahar göğünün renginden aldığı düşünülür.

 

  • İmparator Topaz

 

İmpreial topaz olarak da bilinen bu çeşit topaz pleokroizm nedeniyle, büyüleyici bir doğal renk akışına sahiptir. Renk skalası canlı sarıdan turuncuya ve nadiren turuncudan pembeye gider.  Imperial Topaz, tüm mücevher koleksiyonerlerinin ve uzmanlarının elde etmek istediği taşlardan biridir.

 

Topaz Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Topaz çok berrak bir mücevherdir. Bu yüzden en iyi şekilde görülmesini sağlamak için düzenli periyotlarla temizliğini yapmanız gerekir. Topaz temizliğini yapmanın en kolay ve etkili yolu denenmiş ve test edilmiş ‘ılık sabunlu su’ yöntemini kullanmaktır. Bir kâse ılık (ancak sıcak değil) suya bir miktar yumuşak deterjan koyun ve ardından üzerinde biraz sabunlu su bulunan yumuşak bir bez kullanarak değerli taşı parlatarak biriken kiri temizleyin. Temizleme işlemini yaparken taşın altını da temizlemeyi unutmayın. Çünkü taşın altında kalan herhangi bir kir birikintisi, ışığın taştan geçişini önemli ölçüde değiştirecek ve mat görünmesine neden olacaktır. Taşın dibine erişme zorsa yumuşak bir pamuklu çubuk kullanın.

Topaz, 8 mohs sertliğine sahip olan bir taştır. Bu nedenle, yalnızca ondan daha sert olan Elmas, Yakut, Safir ve Zümrüt gibi değerli taşlar topazı çizebilir. Topazda diğer doğal taşları çizebilir; bu nedenle, tüm Topaz parçalarını diğer değerli taşların çarpamayacağı bir mücevher kutusunda veya yumuşak kesede saklamanız önerilir. Topaz taşlarından yapılmış bir takıyı kullanmadığınız zamanlarda parlak ışıktan ve ısıdan uzak tutmanız gerekir.

Hızlı ve Güvenilir bir şekilde  Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.


 
Etiketler: Topaz Taşı Hakkında
Ağustos 16, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR