Turkuaz Taşı Hakkında

Turkuaz Taşı Hakkında

Firuze taşı olarak da bilinen turkuaz, Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Eski Türkler bu taştan savaş malzemeleri yapmıştır. Bundan dolayı Turkuaz anlamına gelen Türk taşı olarak da isimlendirilmiştir. Şans, barış ve koruma getirdiği söylenen bu taş, aynı zamanda Aralık ayıyla ilişkilendirilen doğum taşlarından biridir.

Turkuazın rengi maviden yeşile doğru değişebilir. En değerli turkuaz taşlar genellikle daha pürüzsüz, düz bir renge sahipken, birçok taşın tamamında kahverengi damarlar bulunur. Doğada mavi mineral çok sayıda olmadığı için turkuaz, değerli taş piyasasında dikkat çeker. Turkuazın en çok arzu edilen rengi gök mavisi veya ardıç kuşu mavisidir. Bazı insanlar, İran’da çıkarılan ünlü yüksek kaliteli malzemeden sonra bu rengi “İran mavisi” olarak da tanımlamıştır. Maviden sonra mavimsi yeşil taşlar tercih edilir.

 

Turkuaz Kimyasal Formül

Kimyasal Formül: CuAl 6 (PO 4 ) 4 (OH) 8 · 4H 2 O

Kristal Sistem: Triklinik

Özgül Ağırlık: 2,5 ila 2,9

Sertlik: 5-6 mohs

 

Turkuaz Taşı Bakımı

Özellikle takı sektöründe çok fazla kullanılan turkuaz taşı, idealden daha düşük bir sertliğe ve dayanıklılığa sahiptir. Turkuaz mücevherler sıklıkla yüzük, bilezik ve kemer tokalarında kullanılsa da bu kullanımlar mücevheri aşınma ve darbe riski ile karşı karşıya bırakabilir. Turkuaz genellikle gözenekli ve sıvıları emici bir özelliğe sahiptir. Bu sıvılar ter, vücut yağı, temizlik ürünleri veya yanlışlıkla temas eden herhangi bir sıvıyı içerebilir. Emildikten sonra, bu sıvılar turkuaza zarar verebilir veya rengini değiştirebilir. Bundan dolayı taşınızın ıslak ve nemli kalmasını engellemeniz gerekir. Kozmetiklerdeki kimyasallar veya potansiyel olarak zarar verebilecek bir sıvıyla temas etmesi durumunda, turkuazın çok hafif sabunlu suyla nemlendirilmiş yumuşak bir bezle yıkanması ve ardından suyla nemlendirilmiş yumuşak bir bezle temizlenmesi gerekir. Kuruduktan sonra taşınızı parlak ışıktan veya ısıdan uzakta bir mücevher kutusunda saklayabilirsiniz.

 

Turkuaz Tarihi

Turkuazın mücevherlerde veya süs eşyalarında kullanıldığına dair en eski kayıt antik Mısır’a kadar dayanır. 6000 yıldan daha eski kraliyet mezarlarında turkuaz bulunması bu taşın geçmişini anlamamıza yardımcı olmuştur. Yaklaşık 4000 yıl önce, İran’daki madenciler, “gök mavisi” rengiyle mavi bir turkuaz çeşidi üretmeyi başarmışlardır.

Kuzey Amerika’da turkuazın bilinen en eski kullanımı, taşın 2000 yıl önce kullanıldığı New Mexico’nun Chaco Kanyonu bölgesinde olmuştur. Eski sanatçılar turkuazdan boncuklar, pandantifler, kakma işleri ve küçük heykeller üretmişlerdir. Turkuazdan yapılmış olan nesneler yerli Amerikalılar tarafından büyük saygı görmüştür. Geniş çapta alınıp satılan taşlar zamanla Güney Amerika’ya yayılmıştır.

20.yüzyılda turkuaza olan talep azalmıştır. 1912’de turkuazın, Aralık ayı için orijinal modern doğum taşlarından biri olarak seçilmesiyle Firuzan mücevherin popülaritesinde bugüne kadar devam eden küçük bir artış sağlanmıştır. 70’li ve 80’li yıllarda özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde bu taşa olan ilgi artmıştır. Bu talep her geçen yıl artış göstererek devam etmektedir.

 

Turkuaz Çeşitleri

Günümüzde çıkarılan az miktarda turkuaz, herhangi bir işlem görmeden takı yapmak için kullanılabilir. İşlenmemiş turkuaz çok nadir bulunur. Bulunması çok zor olduğu için pek çok insan doğal turkuazı tercih eder.

 
  • Doğal İşlenmemiş Turkuaz,

Kabaşonlar, boncuklar veya diğer öğelere dönüştürülen ve herhangi bir işlem görmeden mücevher yapımında kullanılan turkuaza verilen genel isimdir. Özellikle ilgi çekici bir renge sahip olduğunda en çok arzu edilen turkuaz türü doğal işlenmemiş turkuazdır.

 
  • Stabilize Turkuaz 

Kuyumculukta kesim ve kullanım gibi işlemler için yeterince dayanıklı hale getirmek adına bir polimer veya başka bir bağlayıcı malzeme ile emprenye edilmiş turkuaz çeşididir. Bu turkuaz, madenlerden çıkarıldığı şekli ile üretim için fazla yumuşak, fazla gözenekli, fazla kırılmış veya fazla kırılgandır.

 

  • Kompozit veya Sulandırılmış Turkuaz 

Bir polimerle karıştırılan ve blok şeklindeki parçalara dökülen küçük turkuaz parçalarından yapılan turkuaz çeşididir. İnce ezilmiş turkuaz ve turkuaz olmayan bazı malzemeler üretim aşamasında dâhil edilebilir. Bazı mücevher tanımlama laboratuvarları bu malzemeyi “turkuaz” olarak isimlendirmekten kaçınırlar.

 

  • Boyalı Turkuaz

 Turkuaz gözenekli bir malzeme olduğu için boyayı kolaylıkla yüzeyine yedirebilirsiniz. Boya kullanımının amacı turkuazı daha göz alıcı bir hale getirmektir. Kompozit ve sulandırılmış turkuaz en sık boyanan turkuaz çeşididir.

 

Turkuaz Taşının Faydaları

Turkuaz taşının sahip olduğu düşünülen faydaları şunlardır:

  • Sahip olunan kişiye şans getirdiği düşünülür.
  • Tansiyonu dengeleyici bir özelliği vardır.
  • Birçok kültürde nazara karşı koruyucu olması amacıyla kullanılır.
  • Kişisel anlamda başarı getirir.
  • Kalp hastalıklarına karşı kişiyi koruduğu düşünülür.
  • Cinsel sorunları tedavi etmek için kullanılır.

 

Hızlı ve Güvenilir bir şekilde  Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.


 
Etiketler: Turkuaz Taşı Hakkında
Ağustos 16, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR