Peridot taşı olarak da bilinen zebercet, dünyadaki en eski mücevher taşlarından biri olarak bilinir. Mısır Uygarlığı ile yakın bir ilişkisi olan bu taşın ilk örneklerine Kızıldeniz’deki Topazios (Türkçede Zebercet Adası da denir) Adası’nda rastlanmıştır. Firavunun hazineleri arasında zebercetten yapılma birçok parça bulunmuştur. Yeşil bir rengi olan zebercet taşı, bu rengi içerisindeki yoğun demir elementinden alır. Taşa uluslararası olarak peridot denmesinin nedeni, Fransızcada peridote kelimesinin altın anlamına gelmesidir.
Bu değerli taş, yalnızca tek renkte bulunan az sayıdaki taştan biridir. Peridot taşı tüm dünyada bulunur, ancak en iyi mücevher kalitesindeki taşlar Mısır veya Myanmar’dan gelir. Son yıllarda da Pakistan iyi peridot parçalarının bulunduğu ülkelerden biri olmuştur. Küresel dağılımları nedeniyle, peridotlar her yıl büyük miktarlarda çıkarılmaktadır. Taş, yer kabuğunun derinliklerinde oluşur ve volkanik patlamalardan sonra yüzeye itilir. Etiyopya, Afganistan, Burma, Vietnam, Pakistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi bölgelerde de peridot çıkarılır.
Zebercet Kimyasal Formül
Kimyasal Formül: (Mg, Fe)2SiO4
Kristal Sistem: Ortorombik
Özgül Ağırlık: 3,2–4,3
Kırılma İndisi: 1,64–1,70
Sertlik: 6,5-7 mohs
Zebercet Taşı Faydaları
Zebercet yani peridot, birçok önemli faydaya sahip olduğu düşünülen doğal taşlardan biridir. Bilimsel olarak kanıtlanmamış da olsa peridotun sahip olduğu düşünülen faydaları şunlardır:
- Odaklanma ve bilişsel yeteneği artırarak ve kişiye zorlu durum ve zamanlarda sebat etme gücü vererek kişinin yeni şeyler öğrenme yeteneğini açtığı düşünülmektedir.
- Takıntılarınızdan kurtularak suçluluk duygusu hissetmemenizi sağlar.
- Negatif kalıpları yok eder.
- Korku ve öfke duygularını sakinleştirmeye yardımcı olduğu bilinir.
- Önseziyi güçlendirir.
- Sevgiyi çeker ve özgüvenin artmasını teşvik eder.
- Psikolojik tedavi görenlerin tedavi süreçlerini olumlu yönde hızlandırır.
- Görme sağlığını güçlendirdiğine dair düşünceler vardır.
- Safra kesesi, akciğer, timüs, bağırsak yolları, dalak, kalp gibi iç organların kendini yenilemesine yardımcı olur.
- Hücre içi dokuları güçlendirdiği, bu sebeple de hücre onarımı ve oluşumunu desteklediği bilinir.
- Ülser tedavisinde zebercet taşı kullanılmıştır.
Zebercet Taşı Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Diğer değerli taşlar gibi Zebercetten yapılmış takılarınızı da diğer değerli taşlarınızdan uzak tutmanız önemlidir. Zümrüt, Yakut, Safir ve Elmas gibi daha dayanıklı değerli taşlar, birlikte kullanılırsa Zebercet taşını çizecektir.
Taşınızı, radyatör veya ateş gibi aşırı ısı kaynaklarından uzak tutmanız da önemlidir. Pencere pervazları ve uzun süre güneşte bırakmak bile Zebercedin değerli taş takılarına zarar verme potansiyeline sahiptir. Bu taşa zarar verme potansiyeline sahip diğer maddeler arasında sıcak su ve çeşitli kimyasallar da bulunur. Peridot takılarını temizlemenin en iyi yolu ılık sabun ve su kullanmaktır. Tüy bırakmayan, yumuşak, aşındırıcı olmayan bir bezi veya mücevher bezini ılık su ve sabun karışımına batırın. Taşınızı nazikçe ovun ve ardından sade suya batırılmış başka bir bezle durulayın. Yıkandıktan sonra dikkatlice kurulayın ve yumuşak bir beze sarılı bir mücevher kutusuna koyun.
Hızlı ve Güvenilir bir şekilde Kolye, Bileklik, Tesbih, Dizitaş, Dekoratif vb. formlarda sizler de doğaltaş satın almak istiyorsanız www.alibabadogaltas.com.tr ziyaret ediniz.